top of page

Organisatie van thuiszorg

Covid-19

Cohortzorg: Beschermingsmaatregelen voor thuiszorg

MATERIALEN

ORGANISATIE
THUISZORG

Maskers:

Het nieuwste advies van Zorgnet Icuro is dat de FFP2 maskers tot 8 uur kunnen gedragen worden. FFP2 maskers kunnen in geval van schaarste tot 3x gebruikt worden, mits 2x sterilisatie met waterstofperoxide. Dus er kan best al een procedure zijn om deze maskers te verzamelen. FFP2 maskers mogen niet bevuild zijn. Dus een spatscherm heeft de voorkeur op een spatbril. Indien patiënten een aerosol moeten krijgen dan moet er een FFP3 masker worden gedragen.

Spatscherm:

Spatschermen worden meestal ook liever gedragen dan een spatbril.

Spatschermen voorkomt ook het bevuilen van het masker.

Mensen die lenzen dragen kunnen best een bril dragen en deze dagelijks reinigen.

Schorten:

In het ziekenhuis zijn we voor onze covid-verpleegafdelingen overgestapt op herbruikbare waterdichte schorten. Deze schorten moeten minstens op 70°C gewassen worden. Het nadeel van deze schorten is dat ze vrij warm zijn. Indien er echt gewassen moet worden of er is contact met lichaamsvocht dan moet er een waterdichte schort gedragen worden. Er kan ook best gewassen worden met hygiënische doekjes. Hierdoor is er veel minder kans op spatten en besmetting.

Organisatie thuiszorg:

Per huis probeer je 1 omkleedzone te voorzien bv. hal, garage, veranda,…

  • Er moet met de bewoners afgesproken worden dat ze hier niet of zo weinig mogelijk komen.

  • In de omkleedzone moet een haakje zijn om 1 schort op te hangen en eventueel een extra haakje om spatscherm op te hangen.

  • Er moet ook een doosje voorzien worden om het masker te bewaren. Wel 1 doosje/masker per verzorgende en NIET per patiënt.

  • Er moer hier ook handgel voorzien worden.
     

Bij het binnenkomen worden alle beschermingsmiddelen aangedaan volgens de juiste procedure. Er mogen geen persoonlijke spullen binnen in een huis gebracht worden zoals PC/gsm/patiënten gegevens/…

 

Bij het verlaten van de woning moet de juiste procedure gevolgd worden om al het beschermingsmateriaal correct uit te doen. Het spatscherm kan ontsmet worden en meegenomen naar een volgende locatie (indien er te weinig spatschermen zijn). De schort wordt opgehangen en het masker wordt in het doosje per verzorgende opgeborgen. Handen vóór het verlaten van de woning nog eens goed ontsmetten.
 

Verzorgenden moeten na hun ronde onmiddellijk naar huis rijden. Werkkleding moet onmiddellijk gewassen worden op 70°C. Schoenen moeten ook bestemd zijn voor de covid-zorg. Dus best enkel hiervoor aandoen.

(bron: Hans Heylen - Noodplancoördinator Ziekenhuis Geel)

bottom of page